top of page
  • Thamar Esveld Fotografie

Hoe kies je de beste trouwfotograaf? 5 tips!

Bijgewerkt op: 11 jun.

Het kiezen van de juiste trouwfotograaf is een van de belangrijkste beslissingen die je maakt voor je bruiloft. De foto’s van jullie grote dag zijn namelijk de blijvende herinneringen aan jullie bruiloft. Maar hoe kies je nu de beste trouwfotograaf? Een vraag waar veel bruidsparen mee struggelen. Op welke dingen moet je letten als je een fotograaf boekt? Ik ga je helpen om antwoord te krijgen op deze vragen door middel van vijf tips.

 

1.        Bepaal jullie stijl en wensen

Voordat je begint met zoeken, is het belangrijk om na te denken over wat jullie precies belangrijk vinden en willen vastleggen op jullie trouwdag. Dit helpt niet alleen bij het vinden van een fotograaf die bij jullie stijl past, maar zorgt er ook voor dat jullie precies weten wat jullie willen. In een kennismakingsgesprek zoom ik hier heel erg op in, zodat we duidelijk hebben wat jullie wensen en dromen zijn voor jullie prachtige bruiloft. Misschien kiezen jullie wel voor een themabruiloft.

 

Denk na over de sfeer:

Wil je dat de foto's een spontane, natuurlijke uitstraling hebben of geef je de voorkeur aan meer geposeerde beelden? Spontane trouwfotografie legt vaak de echte emoties en momenten vast zonder dat je je bewust bent van de camera. Mijn stijl kenmerkt zich door spontane trouwfotografie met heldere, natuurgetrouwe, warme en romantische kleuren. Ik vind het heel belangrijk dat foto’s tijdloos zijn door de kleuren die ik gebruik. Dit hangt samen met de nabewerking van de foto’s. Daar ga ik hieronder op in.

 

Kies de nabewerking:

Overweeg welke stijl van nabewerking jullie voorkeur heeft. Kiezen jullie voor moody en dramatische kleuren of liever voor natuurgetrouwe, heldere tinten? De nabewerking kan een grote impact hebben op het uiteindelijke beeld van jullie trouwfoto's, dus het is belangrijk dat dit aansluit bij jullie smaak.bruidspaar blij net getrouwd
We're just married!

 

Bekijk portfolio's:

Neem lekker de tijd om de portfolio's van verschillende fotografen te bekijken. Maak een Pinterestbord aan en ga lekker foto’s verzamelen van wat jullie mooi vinden! Let op hoe de verschillende momenten worden vastgelegd, zoals de ceremonie, het feest en de intieme momenten tussendoor. Dit geeft je een goed idee of de stijl overeenkomt met wat jullie in gedachten hebben.

 

2.        Check portfolio en reviews

Het portfolio van een fotograaf is een van de beste indicatoren van de stijl en kwaliteit. Door grondig door hun werk te bladeren, krijg je een duidelijk beeld van wat voor beelden je kunt verwachten van jullie bruiloft en kun je echt de beste trouwfotograaf kiezen voor jullie bruiloft.

 

Diversiteit in de portfolio:

Let op de diversiteit in hun portfolio. Heeft de trouwfotograaf ervaring met verschillende soorten bruiloften en locaties? Een gevarieerd portfolio toont aan dat de fotograaf flexibel is en in staat is om in verschillende omgevingen te werken. Kijk hierbij ook naar de verschillende lichtomstandigheden. Kan de fotograaf ook omgaan met weinig licht op een binnenlocatie of tijdens het feest? Ook daar wil je natuurlijk prachtige trouwfoto’s van.

 

Emotie en verhaal:

Kijk of de fotograaf in staat is om emoties en verhalen vast te leggen. Een goede trouwfotograaf moet niet alleen mooie foto's maken, maar ook het verhaal van jullie dag kunnen vertellen door middel van beelden. Jullie lovestory moet prachtig vastgelegd worden.emoties bruiloft first look bruid
Emoties op de bruiloft van Linda & Peter

 

Lees reviews:

Reviews zijn zo belangrijk! Zelf let ik hier altijd heel goed op, wat ik ook ga doen? Als ik een leuk restaurantje zoek, kijk ik eerst naar de reviews. Is dat minder dan 4,3 sterren? Dan zoek ik toch echt een ander restaurantje op. Online reviews zijn geschreven door andere bruidsparen. Ze geven je inzicht in de ervaringen van andere bruidsparen met de fotograaf. Let op terugkerende thema's in de reviews, zoals professionaliteit, vriendelijkheid en de kwaliteit van de geleverde foto's. Ik heb zelf 33 reviews van blije bruidsparen met een gemiddelde van een 9,7.


bruidspaar fotoshoot kasteel duivenvoorde
Anne & Huib op Kasteel Duivenvoorde
review bruidspaar Thamar Esveld Fotografie
Review Anne & Huib

3.        Plan een Kennismakingsgesprek

Hebben jullie bovenstaande stappen gevolgd en een trouwfotograaf gevonden die in dat plaatje past? Dan is het tijd om een kennismakingsgesprek in te plannen. Een kennismakingsgesprek is essentieel om te bepalen of de fotograaf bij jullie past. Niet alleen qua stijl, maar zeker ook qua persoonlijkheid. Het is belangrijk dat jullie je op je gemak voelen bij de fotograaf, aangezien deze persoon een groot deel van jullie dag zal vastleggen. Ik vind het zelf altijd heel belangrijk om echt fysiek af te spreken met een bruidspaar en het gesprek niet online te doen, zodat we elkaar echt even kunnen ontmoeten en zien. Het praat toch weer net anders als er een beeldscherm tussen zit.

 

Voorbereiding op het gesprek:

Zoals het eerste punt van hierboven: breng van tevoren in kaart wat jullie wensen zijn. Hoe zien jullie de bruiloft voor je? Welke sfeer willen jullie uitdragen? Wat zijn belangrijke kernwoorden voor jullie? Hoe willen jullie je voelen en hoe voelen jullie gasten zich? Dit lijkt vanzelfsprekend, maar is echt voor ieder bruidspaar anders. Fantaseer eens over jullie droomhuwelijk. Hoe ziet die eruit? Een goede trouwfotograaf helpt je om dit in kaart te brengen tijdens het kennismakingsgesprek.

 

Persoonlijkheid en klik:

Tijdens het gesprek is het belangrijk om te bepalen of er een klik is tussen jullie en de fotograaf. Sluit de persoon echt aan bij wat jullie wensen zijn? Hoeveel ervaring heeft de fotograaf? Klikt het tussen jullie? Dit is zo belangrijk om echt volop te kunnen genieten van jullie bruiloft en het vertrouwen hebben in jullie fotograaf.

 

Vragen om te stellen:

Bespreek praktische zaken zoals hun ervaring met soortgelijke bruiloften en de manier waarop ze te werk gaan. Misschien vind je jezelf niet zo fotogeniek, of vindt je hubby to be foto’s maar ongemakkelijk. Hoe zorgt de trouwfotograaf ervoor dat jullie ook van de fotoshoot kunnen genieten? Maakt hij/zij de fotoshoot lekker spontaan en ontspannen? Hoe gaan ze om met verschillende lichtsituaties? Vraag ook hoe ze omgaan met onverwachte situaties: Wat als de fotograaf onverhoopt ziek is op jullie grote dag? Een goede trouwfotograaf regelt een back-up voor geval van ziekte en laat jullie niet zonder fotograaf zitten. Ook is een goede fotograaf goed verzekerd en heeft back-up apparatuur.fotoshoot blij bruidspaar
Fotoshoot - Johan & Marianne

 

4. Bespreek tarieven en pakketten

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de kosten en wat er precies in het pakket zit voordat je een definitieve beslissing maakt. Dit voorkomt verrassingen en zorgt ervoor dat jullie binnen het budget blijven.

 

Tarieven trouwfotograaf: Wat kost een trouwfotograaf? Er zijn veel trouwfotografen die aanbieden om voor een klein bedrag – sommige zelfs voor 500 euro – de hele bruiloft te fotograferen. Houd in je achterhoofd dat als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het vaak ook. Je betaalt voor de kennis, ervaring, apparatuur, verzekeringen. Een goede trouwfotograaf kost geld, maar is het dubbel en dwars waard. Zorg ervoor dat de prijzen duidelijk zijn en dat je precies weet wat je krijgt voor het bedrag dat je betaalt. Een goede trouwfotograaf biedt transparante prijzen en helpt jullie bij het kiezen van een pakket dat bij jullie budget past.

 

Inbegrepen diensten: Vraag wat er precies in het pakket zit. Een goede trouwfotograaf denkt met jullie mee in de planning voor jullie bruiloft en adviseert jullie een aantal uren, passend bij jullie wensen. Wat zit er in dit pakket inbegrepen? Komen er nog reiskosten of parkeerkosten bij? Zit er een trouwalbum bij het pakket inbegrepen? Hoeveel foto’s zijn in het pakket inbegrepen? Is er een optie om later nog extra uren toe te voegen? Het is belangrijk deze punten te bespreken, zodat jullie niet later extra kosten krijgen.

 

Aanvullende opties: Bespreek ook de mogelijkheid om extra diensten toe te voegen, zoals een tweede fotograaf of een videograaf. Ik werk regelmatig samen met een videograaf, tegen een gereduceerd tarief. Ook werk ik vaak samen met een second shooter. Dat kan een mooie aanvulling kan zijn om jullie dag volledig vast te leggen en een team op jullie bruiloft te hebben die goed op elkaar zijn ingespeeld.ceremonie bruidspaar natuurlijke kleuren trouwfotograaf
Ceremonie Laura & Chris

 

5. Tot slot

Het kiezen van de beste trouwfotograaf vraagt echt wat tijd en afweging, maar door deze vijf essentiële tips te volgen, kun je een trouwfotograaf vinden die helemaal past bij jullie droombruiloft. Neem de tijd om jullie stijl en wensen te bepalen, bekijk portfolio's en reviews, plan een kennismakingsgesprek, bespreek prijzen en pakketten en ga heerlijk genieten van jullie prachtige dag. Met deze stappen kunnen jullie vol vertrouwen de beste trouwfotograaf kiezen die jullie speciale dag op de mooiste manier vastlegt.

 

Let it go!

Op de trouwdag zelf is het belangrijk om te genieten en de details aan de professionals over te laten. Laat de weddingplanner en de trouwfotograaf samenwerken om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Aan jullie alleen nog maar de taak om volop te genieten van jullie prachtige dag.geloften uitspreken ceremonie bruiloft
Geloften uitspreken - Claudia & Thomas

Wil je hier meer over weten of heb je nog vragen? Stuur me gerust een berichtje. Ik ga graag in gesprek met jullie over wat jullie wensen zijn voor de bruiloft. Klik hier om naar mijn pagina over trouwfotografie te gaan.

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page