top of page
  • Thamar Esveld Fotografie

Nederlandse huwelijkstradities: zo zit het met deze 5 trouwetiquette

‘Waar moet ik staan? Hoe lopen we weg? En hoe doen we het zo met de taart aansnijden?’ Op iedere bruiloft kom ik ze tegen als trouwfotograaf: de ‘Wat is de trouwetiquette ook alweer?’-vragen. Ondanks dat de voorbereidingen van jullie grote dag al genoeg breinbrekers met zich mee hebben gebracht, zijn er altijd nog een aantal last minute huwelijkstradities waar je op het moment suprême tegenaan loopt. Is jullie grote dag in aantocht? Dan moet je dit weten voor je verder plant!

 

De corsage: aanwezig op bijna iedere bruiloft

Vaste gast op bijna iedere bruiloft is de corsage: het bloemstukje dat op borsthoogte wordt gedragen door al jullie gasten. Maar hoe zit het nu precies? Wie draagt er allemaal een, zijn ze allemaal hetzelfde en hoe speld je hem vast?

 

Daar zitten dus nog best wat details in verstopt! Volgens de huwelijkstradities bestaat de corsage van alle vrouwelijke gasten uit verschillende bloemen én wordt het kleine bloemstukje naar beneden gedragen. De mannelijke gasten dragen één bloemetje die juist naar boven wordt gedragen. De corsage hoort op de plek van het hart!

 

Geen paniek, jullie ceremoniemeester zal zich over deze trouwetiquette ontfermen. Als bruid draag je zelf natuurlijk het trouwboeket en als hubby to be draag je een iets grotere variant van de ‘gewone’ corsage. 

 

Daar komt de bruid, maar aan welke kant loopt ze eigenlijk?

Aan welke kant de bruid zit, loopt en de zaal weer verlaat, is vaak één van die trouwetiquette waar je op het moment van de waarheid ineens over nadenkt. Bij een niet-kerkelijke bruiloft is het gebruikelijk dat de bruid aan de rechterkant van de bruidegom staat of zit.

 

Bij een kerkelijke bruiloft loopt de bruid juist aan de linkerkant van de bruidegom. Na het ja-woord wissel je van arm en mag je als bruid links (bij een kerkelijke bruiloft is dit juist rechts) aannemen en dus aan die kant van je kersverse partner de ceremonie verlaten.


Buitenceremonie, Maasland, Zuid-Holland
Buitenceremonie, Maasland, Zuid-Holland
Bruidspaar, Rotterdam, Zuid-Holland
Bruidspaar, Rotterdam, Zuid-Holland

Het weggeven op je bruiloft: van zakelijke transactie naar emotioneel moment

Eén van de mooiste (foto)momenten van jullie grote dag is het weggeven van de bruid. Waar dit vandaan komt? Heel vroeger was het huwelijk vaak nog een soort zakelijke overeenkomst tussen twee families. Veel romantiek kwam er nog niet aan te pas en het weggeven van de bruid was de transactie waar het om draaide.

 

Gelukkig tekenen jullie straks niet voor een zakelijke overeenkomst, maar blijft het weggeven op de bruiloft een prachtig en emotioneel moment tussen jou als bruid en je vader of een andere dierbare. Het weggeven van de bruid is één van de Nederlandse huwelijkstradities die tegenwoordig nog het meest in stand wordt gehouden. Met bruidsfotografie geeft dit vaak de prachtigste plaatjes! Als trouwfotograaf geniet ik hier enorm van.



Weggeven bruid, bruiloft in Hoogmade, Zuid-Holland
Weggeven van de bruid, Hoogmade, Zuid-Holland

 

Draag je de trouwring nu links of rechts? 

Het moment waar je allebei al heel lang op wacht. Bomvol geluk, nog redelijk in emotie en waarschijnlijk met klamme handjes mogen jullie de trouwringen aanschuiven. Maar waar draag je de trouwring volgens de Nederlandse huwelijkstradities? Dat heeft te maken met het geloof. Zo dragen katholieken de trouwring links en protestanten rechts. Daarnaast werd er vroeger ook vaak voor de linkerhand gekozen, omdat daarover gezegd werd dat de linker ringvinger als enige vinger in verbinding staat met het hart.

 

In Nederlands zijn we tegenwoordig lekker praktisch en dragen we de trouwring aan de hand die we het minst gebruiken, zodat hij zo min mogelijk beschadigt.

 

Als trouwfotograaf zal ik jullie schitterende trouwringen aan de hand ook zeker vastleggen.


Trouwringen bruidspaar, Hazerswoude-Dorp, Zuid-Holland
Trouwringen bruidspaar, Hazerswoude-Dorp, Zuid-Holland

Het trouwboeket als afleidingsmanoeuvre

Traditiegetrouw koopt de bruidegom het trouwboeket voor zijn aanstaande vrouw. Tegenwoordig willen de meeste vrouwen ook zelf een vinger in de pap hebben, dus geven ze (soms heel subtiel) hun voorkeur in kleur en bloemsoort door.

 

Goed om te weten! Het trouwboeket verschuift na de ceremonie met je mee. Waar je hem voor de ceremonie rechts vasthoudt, houd je hem na de ceremonie in je linkerhand. Wist je dat de eerste trouwboeketten uit kruiden, specerijen en graan bestonden? Zo werd het kersverse koppel beschermd tegen het kwaad én gaf je de vruchtbaarheid een boost.

 

Waarom het boeket na de ceremonie de lucht in wordt gegooid? Dat is een grappig verhaal. Vroeger renden de aanwezige vrouwen achter de bruid aan om een stukje van haar jurk te bemachtigen. Het stukje stof zou geluk brengen.

 

De bruid zette het op een rennen en gooide - als afleidingsmanoeuvre - het trouwboeket de lucht in. Daarom gooien we tegenwoordig het boeket richting alle vrijgezellen of ongetrouwde vrouwen. Vang je hem? Dan ben jij volgens de Nederlandse huwelijkstradities de volgende bruid!


Bruidsboeket, bruiloft in Zwammerdam, Zuid-Holland
Bruidsboeket, bruiloft in Zwammerdam, Zuid-Holland

De bruidstaart: wie wat bewaart...

Ik zou je er 5 geven, maar wilde de bruidstaart niet onthouden. Dus vooruit: 6. Als trouwfotograaf kan ik hier ook altijd heerlijk van meegenieten. Van een donut-wand tot een hele taart-tafel: de klassieke bruidstaart heeft tegenwoordig een hoop alternatieven. Toch zijn er nog steeds veel koppels die kiezen voor een traditionele bruidstaart bestaande uit meerdere lagen.

 

Maar hoe ‘hoort’ het nou? Volgens de huwelijkstradities snijd je samen de bruidstaart aan. De bruid houdt het mes vast en de bruidegom legt zijn hand over de hare. Samen aansnijden staat voor verbondenheid. Elkaar vervolgens het eerste hapje voeren? Dat staat voor de wil om voor elkaar te zorgen, liefde en genegenheid.

 

Goed om te weten! Volgens de traditie begin je bij de onderste laag van de taart en nemen jullie de bovenste laag van de bruidstaart mee naar huis om in te vriezen voor jullie jubileum. Als je deze bewaart, kun je er volgend jaar van genieten! Wie wat bewaart…


Bruidstaart, bruiloft in Maasland, Zuid-Holland
Bruidstaart aansnijden, bruiloft in Maasland, Zuid-Holland

 

Huwelijkstradities zijn er om...

...mee te doen wat voor júllie goed voelt. Mocht je ze in ere houden, is het in ieder geval vast fijn om te weten hoe je dat traditiegetrouw doet. Mijn advies? Doe het op jullie manier, relax en geniet optimaal van ieder moment.

Tip! Stuur deze Nederlandse huwelijkstradities vast door naar jullie ceremoniemeester. Zo weet je zeker dat alles tot in de puntjes voorbereid wordt. Benieuwd hoe ik op een ontspannen manier zorg voor jullie allermooiste blijvende herinneringen? Plan een gratis trouwdatumcheck in.

 

Comentarios


bottom of page